donderdag 28 juni 2018

Redbad


Redbad is een nieuwe historische actie drama geregisseerd door Roel Reiné, de regisseur van Michiel de Ruyter en Dead in Tombstone.

De film speelt zich af tijdens de zevende eeuw in Noord-Europa, waar de Friezen, Saksen en Denen het voor te zeggen hebben boven de rivieren.
Koning Pepijn.
Onder de rivieren bevinden zich de Franken, die geleidt worden door koning Pepijn (Jonathan Banks). De Franken proberen geheel Europa over te nemen om zo het christendom te kunnen verspreiden over de wereld.
Redbad (Gijs Naber) is de zoon van de Friese koning Aldigsl (Huub Stapel) en twijfelt over de manier van hun cultuur en heidense rituelen. Helemaal wanneer zijn vriendin Fenne (Lisa Smit) wordt uitgekozen als het offer aan de goden. Wanneer de Franken dan onverwacht een aanval beginnen tegen de Friezen krijgt Redbad de schuld van hun verlies en wordt verbannen.
Redbad en Frea, 
Tijdens zijn verbanning eindigt Redbad tussen de Vikingen waar hij een nieuwe manier van leven en een relatie vindt. Wanneer Redbad samen met zijn nieuwe vrouw Frea (Loes Haverkort) terugkeert naar zijn ouder thuisland, ziet hij hoe de Franken met geweld de macht hebben gepakt en de mensen hardhandig bekeren tot het christendom. Redbad is vastbesloten om zijn volk en familie te redden, maar hiervoor heeft hij de hulp van zijn vervreemde familie en de Vikingen nodig.


Deze film informeert een beetje over de vroegere kruistochten en godsdienstvrijheid, waar de mensen hardhandig werden bekeert tot het christendom. Helaas wordt het verhaal op een sloom tempo verteld in deze film, waardoor de film vaak langdradig overkomt. Dit komt door vele introductie van nieuwe personages met uitleggende dialogen. Als kijker kun je de tijdsduur van de film dan ook aanvoelen. Ze hadden de film beter op de belangrijke zaken moeten focussen en onnodige aspecten weg moeten houden. Dan hadden ze een uur van de looptijd af kunnen halen. De film zou dan een stuk plezierigere zijn om te bekijken. De meeste actie scenes zijn ook allemaal in slow motion gefilmd, wat na de zoveelste keer de film alleen maar trager en minder spannend maakt. Zo komt de actie wat over als de actie in de mindere film The Legend of Hercules, waar de actie scenes ook allemaal in slow motion zijn gefilmd. Wat ook een minpunt aan de actiescènes in Redbad is dat er steeds spanning opbouwende muziek wordt afgespeeld tijdens deze scenes, terwijl dit na de zoveelste keer wat onnodig begint over te komen. De spanning is ook niet zo aanwezig, omdat de Franken zich te gemakkelijk laten verslaan, terwijl mensen die de geschiedenis een beetje kennen wel weten dat de Franken niet zulke zwakke krijgers waren.

Roel Reiné heeft ondanks het trage tempo de film wel mooi in beeld gebracht. De film is deels in Friesland gefilmd waar het verhaal van de film vroeger ook plaats heeft genomen. Via de krant hebben ze voor de film ook figuranten geregeld en dan vooral mannen met lange haren en baarden om de extra rollen van vooral de Vikings kunnen spelen. Zo hebben ze wel een risico genomen om normale mensen als acteurs te werk laten gaan in deze film. Gelukkig hebben deze figuranten niet zulke grote rollen, waardoor het niet terug valt te zien dat ze geen acteurs zijn. De kostuums voor de figuranten komen wel wat goedkoop over, maar gelukkig zijn de kostuums voor de belangrijke rollen wel goed en geloofwaardig.

Het acteerwerk wordt door de meeste wel goed gedaan. Gijs Naber zet goed en geloofwaardig werk neer als oude Friese leider, maar hij maakt verder niets bijzonders van de rol. Loes Haverkort zet het beste acteerwerk neer in de film als de vrouw van Redbad. Ze weet ook het beste actiewerk te leveren in de film. Jonathan Banks is als Amerikaanse acteur wel wat onnodig in deze film aanwezig, want hij heeft maar een kleine rol als de schurk in deze film.

Ik geef de film als cijfer een: 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten